Print catalogus

Injectiespuiten

Een injectiespuit is een medisch hulpmiddel waarmee vloeistoffen kunnen worden toegediend. Het apparaat bestaat uit een cilinder met daarin een piston of plunjer die de vloeistof naar buiten kan duwen. Injectiespuiten worden gebruikt om geneesmiddelen toe te dienen maar ook voor het nemen van bloedmonsters en het uitzuigen van etter uit wondjes.

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Verschil tweedelige en driedelige spuiten

Er zijn twee soorten injectiespuiten: een tweedelige injectiespuit en een driedelige injectiespuit. Alle injectiespuiten bestaan uit een cilinder en een naald.

Tweedelige injectiespuit

De tweedelige variant bestaat uit de cilinder met daarin het piston, stamper of plunjer. De naald is er los bijgevoegd en moet handmatig op de spuit worden gezet. De naald, plunjer en cilinder vormen één geheel.

Dit type is vooral geschikt voor het toedienen van kleine hoeveelheden vloeistof, zoals bij een bloedtest.

Driedelige injectiespuit

Bij deze spuit is de naald vastgelast aan de cilinder. Deze spuit is bedoeld voor het toedienen van grotere hoeveelheid vloeistof, zoals bij een injectie. Deze spuit wordt ook wel een schroefspuit genoemd.

Stappenplan injectiespuit gebruiken

Niet iedereen kan een injectienaald correct inbrengen. Het is belangrijk te weten hoe je veilig kan injecteren. Wij van Maeso hebben een stappenplan opgesteld:

  1. Was uw handen grondig met zeep en water voordat de injectienaald gebruikt wordt.
  2. Zet de naald op de injectiespuit (alleen bij een tweedelige spuit, bij driedelige spuit zit de naald er al op)
  3. Houd de spuit met de naald in je rechterhand en plaats je duim op het pistool of plunjer (dit is het onderste gedeelte van de cilinder, wordt ook wel stamper of zuiger genoemd).
  4. Steek de naald in de vloeistof en draai hem een aantal keren rond, zodat hij goed bedekt is met vloeistof. Bij het opzuigen van vloeistof is het belangrijk om een scherpe hoek aan te nemen.
  5. Trek vervolgens het pistool of plunjer naar achteren, zodat er vloeistof in de cilinder komt te staan. Zorg voor een klein beetje dode ruimte in de cilinder. Elk product is voorzien van een luer lock, door de luer lock zal de stamper nooit loskomen van de cilinder. Let op de specifieke maatverdeling van de vloeistof.
  6. (Indien injectie) Steek de naald met een soepele beweging subcutaan in je huid en druk het pistool of plunjer langzaam naar beneden, zodat de vloeistof in je lichaam wordt geïnjecteerd. Zorg voor het evenredig verdelen van de vloeistof door rustig te fixeren. Let op: indien de ene kant van het lichaam al vaak geïnjecteerd is, gebruik dan de andere kant.
  7. Verwijder de naald uit de huid met een soepele beweging en druk op het piston of plunjer om eventuele resterende vloeistof uit de spuit te halen.
  8. Gooi de injectiespuiten en injectienaalden weg in een afvalbak voor medische materialen en zorg voor een goede afdichting van het gat. Een goede afdichting vermindert het risico op een infectie.
  9. Als afsluiting de standaard tip: Was je handen met zeep en water.

Dit stappenplan is niet van toepassing van het aanmaken van een katheters. Hiervoor zijn nog andere producten nodig.

Welke uitvoeringen bestaan er?

Allereerst is er de keuze voor het materiaal van injectiespuiten. Een injectiespuit kan namelijk gemaakt zijn van glas of kunststof. De meeste spuiten die in de winkel te koop zijn, zijn gemaakt van kunststof. Kunststof is lichter dan glas en breekt daardoor makkelijker.

Capaciteit

Injectiespuiten worden ook onderscheiden door hun capaciteit, dit is de hoeveelheid vloeistof die ze kunnen bevatten. Het volume van de cilinder is meestal 5, 10 of 20 milliliter. Voor bloedtesten worden spuiten met een kleinere capaciteit gebruikt.

Speciale uitvoeringen

Naast de normale injectiespuit bestaan er ook speciale uitvoeringen. Zo is er de auto-disable injectiespuit, dit is een spuit die na één keer gebruik automatisch uitgeschakeld wordt en niet meer hergebruikt kan worden. Dit soort spuiten is bedoeld voor het voorkomen van infecties bij patiënten die vaak een injectie moeten krijgen, zoals bij diabetes.

Naaldbescherming

Naast deze speciale uitvoeringen zijn er ook spuiten die voorzien zijn van een naaldbeschermer of naaldhub zoals een rubber afsluitdopje.

Een rubberafsluitdopje is een product waarmee u de naald van de spuit na gebruik kunt afdekken, zodat u niet per ongeluk in aanraking komt met de naald. Dit is vooral handig als u thuis injecties moet geven en kinderen in huis hebt.

Producten bij Maeso kopen

Bij Maeso kunt u verschillende instrumenten kopen. Bevalt één bepaald merk niet? Dan hebben wij veel andere merken die je in winkelmandje kan stoppen. Bent u een nieuwe klant? Dan helpen wij u graag met vragen over een product.

Het aanschaffen van onze producten heeft vele voordelen. Zo kunt voor elke functie alle producten die nodig zijn aanschaffen.