Print catalogus

Infuusnaalden

Bij Maeso kunt u terecht voor het aankopen van infuusnaalden van hoge kwaliteit in bulk. De infuusnaalden die wij aanbieden zijn veilige intraveneuze katheters die voldoen aan de laatste Arborichtlijnen. Ons assortiment bestaat uit infuusnaalden in verschillende lengtes en diktes. Onze naalden zijn speciaal ontwikkeld om het risico op bloedspatten en prikaccidenten te verlagen. Infuusnaalden kunt u voor intraveneuze therapie, bloedafname of medicatietoediening gebruiken. Onze infuusnaalden zijn beschikbaar in bulkverpakkingen vanaf 50 stuks.

Wat zijn infuusnaalden?

Infuusnaalden zijn onderdeel van een intraveneuze canule. Ze hebben ook andere benamingen in de medische sector zoals venflon, vlindernaald, vleugelnaald of venapunctie naald. Een infuusnaald is een holle naald die in combinatie met een flexibele katheter in een ader kan worden gebracht. De naald zorgt ervoor dat de katheter in een ader kan worden vastgezet. Als er bloed zichtbaar is in de bijbehorende bloedkamer, dan is de infuusnaald goed geprikt. De naald wordt dan langzaam teruggetrokken uit een ader en de canule wordt juist verder geschoven. Als de canule goed zit dan wordt deze gefixeerd aan bijvoorbeeld de hand en kan het worden aangesloten op een infuus.

Diverse maten en kleuren infuusnaalden

De infuusnaalden zijn beschikbaar in diverse maten en kennen verschillende toepassingen. Ze zijn kleurgecodeerd zodat ziekenhuispersoneel weet welke toepassing de naald heeft. De kleurcodering bestaat uit de kleuren; oranje, grijs, wit, groen, roze, blauw, geel en zwart. De codering is een internationaal eenduidig systeem en de kleuren hebben allemaal een specifieke maatcode. Door de diverse maten zijn infuusnaalden voor verschillende toepassingen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan kleurcode geel en zwart die worden gebruikt voor bevolkingsgroepen zoals pasgeborenen en ouderen. De maat wordt ook bepaald door het soort vloeistof die toegediend wordt en de snelheid waarmee de vloeistof wordt toegediend. 

Waar worden infuusnaalden voor gebruikt?

Infuusnaalden worden vooral gebruikt voor het toedienen van vloeistoffen, medicijnen of bloed(producten). Zo komen de medicijnen of vloeistoffen direct in het bloed en passeren de maag. Medicijnen of vloeistoffen kunnen direct hun werk doen. Het gebruik van infuusnaalden komt veel voor. Zowel bij een acute noodsituatie als palliatieve zorg is het inbrengen van een infuusnaald soms noodzakelijk. Palliatieve zorg wil zeggen dat genezing van ziekte helaas niet meer mogelijk is voor een patiënt. Bij een acute noodsituatie kunt u denken aan een patiënt die veel bloed heeft verloren of een patiënt die onmiddellijk een bepaald medicijn nodig heeft.

Waar moet u opletten bij het gebruik van infuusnaalden? 

Infuusnaalden mogen alleen door een bevoegd en bekwaam arts of verpleegkundige worden ingebracht. Het vereist bekwaamheid van de zorgprofessional om een infuus op de juiste manier in te brengen. In de praktijk komen drie soorten infusen het meest voor. Dit zijn een subcutaan infuus, perifeer infuus of centraal infuus. Een subcutaan infuus wil zeggen dat de ingebrachte vloeistof in het onderhuids bindweefsel wordt toegebracht. Bij een perifeer infuus of intraveneus infuus wordt een vloeistof direct in het bloed toegebracht. Een perifeer infuus of subcutaan infuus worden op een specifieke manier ingebracht.

Perifeer infuus

Een perifeer infuus wordt vooral in de onderarm of handrug ingebracht. Het kan zijn dat deze gewenste plekken toch niet mogelijk zijn bij een patiënt. Als dat het geval is kiest men vaak voor de elleboog. De plek voor het inbrengen van een perifeer infuus is vaak afhankelijk van factoren zoals duur en toepassing. Bij een langdurend infuus wordt bijvoorbeeld vaak gekozen voor de hand. De hand is namelijk toegankelijker en comfortabeler voor een patiënt. Enkele toepassingen van een perifeer infuus zijn narcose, bloedtransfusie of chemotherapie.

Subcutaan infuus

Bij een subcutaan infuus wordt het infuus in onderhuids bindweefsel toegebracht. Vanuit die plek kunnen bijvoorbeeld medicijnen worden opgenomen door het bloed en verspreid worden door het lichaam. Een bekend voorbeeld van een subcutaan infuus is morfine. De meest voorkomende plek voor een subcutaan infuus is de voor- of zijkant van het bovenbeen. Daar is voldoende onderhuids bindweefsel voor het makkelijk toedienen van een subcutaan infuus.

Het inbrengen van infuusnaalden

Het is belangrijk om de juiste stappen te volgen bij het inbrengen van een infuusnaald. U zorgt ervoor dat de geschikte plek grondig gedesinfecteerd wordt. De infuusnaald kan dan in een hoek van 30 tot 45 graden in het onderhuids bindweefsel worden toegebracht. Bij een vleugelnaald toepassing is het belangrijk om de naald te ontluchten. Bij een kunststof canule hoeft dit niet. Door middel van een spoelvloeistof zorgt u ervoor dat de patiënt alle medicatie krijgt toegediend. 

Maeso heeft een ruim assortiment aan infuusnaalden die u met gerust hart kunt gebruiken voor uw patiënten. Bestel ze nu gemakkelijk in onze webshop.