Print catalogus

Canules

Canules zijn kleine buisjes die in het lichaam worden ingebracht om vloeistoffen toe te dienen of te onttrekken. Ze worden vaak ingebracht met een naald in één van de openingen. De buisjes zijn gewoonlijk bedoeld voor intraveneuze therapie, bloedtransfusies en dialyse.

17 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

 Een canule is er in verschillende maten en vormen en het gebruik hangt af van de specifieke medische procedure en de patiënt. Goede verzorging, het reinigen en regelmatig wisselen van de tube is essentieel.

Materialen canules

Er zijn verschillende materialen van canules die bij verschillende ingrepen gebruikt worden. Dit gebeurt in overleg met de verpleegkundige.

Zilveren canule

Een zilveren canule is een soort canule van roestvrij staal of titanium. De zilveren canule wordt geplaatst bij het inbrengen in aders en slagaders voor hemodialyse, bloedtransfusies en andere medische ingrepen. Deze canule biedt veel bescherming.

Plastic canule

Een plastic canule is een soort canule van plastic. Het wordt gebruikt om in aders en slagaders te worden ingebracht bij hemodialyse, bloedtransfusies en andere medische ingrepen.

Wanneer wordt een canule gebruikt?

Er zijn verschillende ingrepen die met behulp van canules worden uitgevoerd. Deze worden door middel van een operatie ingebracht. Ook het verwijderen van een canule geschiedt via een operatie.

Langdurige beademing met een canule

Langdurige beademing met een canule is een medische procedure waarbij iemand aan een beademingsapparaat wordt gelegd en de ademhaling wordt ondersteund door een canule.

Deze vorm van beademing wordt meestal gebruikt voor mensen die ernstig ziek zijn en niet zelfstandig kunnen ademen.

De canule dient als normale ademweg als de luchtwegen dus niet werken.

Tracheotomie / tracheostoma

Een tracheotomie is een chirurgische ingreep waarbij een incisie wordt gemaakt in de keel en een tracheacanule wordt ingebracht in de luchtpijp (trachea). Een tracheacanule wordt meestal ingebracht wanneer iemand een blokkade in zijn luchtpijp (trachea) heeft of niet zelfstandig kan ademen door de luchtpijp.

De tube dient als normale luchtpijp waardoor de inademing en uitademing weer goed gaat. Met een canule wordt het risico om je te verslikken of hoesten wel vergroot.

Ook kunnen de stembanden aangetast worden, de stembanden kunnen ervoor zorgen dat de stem van de patiënt verandert.

Bronchiaal toilet

Bronchiaal toilet is een medische procedure waarbij slijm en secreet uit de luchtweg worden verwijderd door middel van afzuiging en dus reiniging.

Een canule wordt via de neus of mond in de luchtweg ingebracht en wordt aangesloten op een afzuigapparaat. Het afzuigapparaat verwijdert slijm en afscheidingen uit de luchtwegen.

Hemodialyse

Hemodialyse is een procedure waarbij bloed of ander vocht uit het lichaam wordt verwijderd door een buisje, vervolgens wordt gefilterd en weer teruggegeven aan het lichaam. Dit gebeurt met een machine die twee canules bevat, één om bloed uit het lichaam te verwijderen en één om gefilterd bloed terug in het lichaam te brengen.

Voedsel toediening met canule

Een voedingssonde is een soort canule die wordt gebruikt om voedsel, medicijnen en vloeistoffen door de opening naar de maag te brengen. Dit wordt gedaan wanneer iemand niet in staat is om via de mond te eten of wanneer hij extra voeding of vocht nodig heeft.

Opgeblazen cuff met canule

Een endotracheale buis (opgeblazen cuff) wordt geplaatst via de mond in de luchtpijp (trachea). Dit wordt gedaan wanneer iemand aan de beademing moet worden gelegd. De buis heeft een manchet die wordt opgeblazen om de buis op zijn plaats te houden.

Reinigen canule

Het is belangrijk om de canule regelmatig verzorging te geven door deze te reinigen om infectie te voorkomen. De verpleegkundige zal u laten zien hoe u dit moet doen.