Print catalogus

Scalpelmesjes

Op zoek naar hoogwaardige scalpelmesjes voor gebruik in een ziekenhuis? Ontdek dan het grote assortiment scalpelmesjes van Swann Morton bij Maeso. In ons assortiment vind je zowel steriele als niet-steriele scalpelmesjes. Ook vind je scalpelmesjes met of zonder handvat in het assortiment. Wat voor scalpelmes je ook zoekt, Maeso heeft het. Zou je graag meer willen weten over scalpelmesjes? Lees dan verder onder de producten.

Wat zijn Swann Morton scalpelmesjes?

Een scalpelmesje is een medisch hulpmiddel wat vooral gebruikt wordt in de chirurgie. Dat kan in het ziekenhuis zijn, maar ook in een kliniek. De mesjes worden door chirurgen en andere medische professionals. De mesjes zijn vlijmscherp en kunnen zeer nauwkeurig weefsel of materiaal snijden. In de meeste gevallen moet een scalpelmesje na enkel gebruik worden vervangen. Dit is nodig vanuit hygiënisch oogpunt, maar ook omdat de mesjes hun scherpte kunnen verliezen na gebruik. Gelukkig zijn de mesjes snel te vervangen als je ook een scalpelhouder hebt. De scalpelmesjes komen in verschillende maten en het is altijd raadzaam om te kijken welke je precies nodig hebt. In het assortiment van Maeso vind je scalpelmesjes in bulkverpakkingen. Dan ben je altijd verzekerd van een nieuw en scherp mes.

Waar worden scalpelmesjes voor gebruikt?

Scalpelmesjes worden hoofdzakelijk gebruikt door medische professionals. Met een scalpelmesje kan bijvoorbeeld een chirurg, bijzonder nauwkeurig weefsel doorsnijden tijdens een operatie. Om de chirurgische ingreep zo goed mogelijk te laten verlopen, wordt er altijd gebruikt gemaakt van een nieuw scalpelmes. Bij zulke ingrepen wordt uitsluitend gebruik gemaakt van een steriel scalpelmes. Scalpelmesjes worden vaak geplaatst in een roestvrij stalen heft, of ook wel handvat genoemd. Na gebruik kun je het scalpel in zijn geheel weggooien. Naast chirurgen worden scalpels ook gebruikt door tandartsen en pedicures.   

Waar bestaat een scalpel uit

Een scalpel bestaat uit twee onderdelen. Eenvoudig gezegd bestaat een scalpel uit een houder en een scalpelmesje. Je kunt beide apart verkrijgen, maar combineren kan niet zomaar. De kant-en-klare scalpels (houder met gemonteerd mesje) worden steriel verpakt, zodat ze gelijk kunnen worden gebruikt. Zou je graag scalpelmesjes of houders apart willen aanschaffen? Controleer dan altijd welke model het is. Het model heeft een specifiek nummer. Dat nummer verwijst naar een bijpassend handvat. 

Met of zonder handvat

Je kunt scalpelmesjes zowel los als met handvat aanschaffen. In sommige gevallen heb je losse scalpelmesjes nodig, maar het kan ook voorkomen dat je complete sets wilt kopen. In de meeste gevallen kun je na het aanschaffen van een complete set, losse mesjes bijkopen. Heb je al verschillende handvaten en heb je losse mesjes nodig? Dan is het raadzaam om een in bulk losse mesjes aan te schaffen van het goede type. 

Modellen scalpelmesjes

Scalpelmesjes komen in verschillende maten en vormen. Gelukkig zijn de verschillende modellen aangeduid met een nummer. Het nummer bepaalt ook bij welke scalpelheft het hoort. Scalpelmesjes met nummer 9 tot 17 passen op een scalpelheft 3. Heb je een groter scalpelmesje nodig? Dan kijk je naar nummer 18 of hoger. Deze scalpelmesjes passen bij scalpelheft 4. We raden je aan om altijd het etiket of de verpakking te controleren, zodat je precies weet welk heft of scalpelmes je nodig hebt. Ook kun je scalpelmesjes schuiven in handvatten. Handvatten zijn vaak apart verkrijgbaar of komen met een gemonteerd mesje. Na gebruik kun je dan het scalpelmesje eenvoudig vervangen en de oude weggooien.

Steriel of niet-steriel

Scalpelmesjes worden steriel of niet-steriel verpakt. De kant-en-klare scalpelmesjes met handvat worden altijd steriel verpakt. Dan kunnen ze meteen worden gebruikt. Steriel wilt zeggen dat de mesjes volledig schoon en vrij van bacteriën zijn. Ook is het mogelijk om niet-steriele scalpelmesjes te verkrijgen. Dan is het noodzakelijk om de sterilisatie zelf uit te voeren. De sterilisatie van de mesjes brengt vaak extra kosten met zich mee. Om die reden is het vaak voordeliger om steriele scalpelmesjes aan te schaffen. Bij Maeso kun je zowel steriele als niet-steriele scalpelmesjes vinden in bulk verpakkingen. 

Voorkom voorbereidingskosten door steriele scalpelmesjes aan te schaffen

Als je op de lange termijn zo voordelig mogelijk scalpelmesjes wilt gebruiken, dan raden wij je aan om steriele mesjes aan te schaffen. Het verschil in prijs in niet groot en steriele mesjes hebben het voordeel dat ze gelijk gebruikt kunnen worden. Niet-steriele scalpelmesjes moeten eerst worden gesteriliseerd en dat brengt kosten met zich mee. De sterilisatie van de scalpelmesjes kost tijd en de juiste middelen moeten worden aangeschaft. 

Bestel eenvoudig scalpelmesjes bij Maeso

Bij Maeso kun je eenvoudig allerlei modellen scalpelmesjes bestellen. Naast scalpelmesjes kun je bij Maeso ook terecht voor bijbehorende heften en scalpelmessen die specifiek bedoeld zijn voor onthechten.