Print catalogus

Hechtdraad

Hechtdraad is een soort draad dat wordt gebruikt om dingen samen te hechten of vast te maken. Het kan van verschillende materialen gemaakt zijn maar is meestal van staal of polyester. Er zijn draden met verschillende diameter (=draaddikte), waardoor de treksterkte ook verschilt. De hechtdraden op deze pagina zijn slechts een greep uit ons assortiment. Op zoek naar een specifiek soort hechtdraad? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Producten 1-24 van 113

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Goede hanteringseigenschappen

Een belangrijke eigenschap van hechtdraad is de hantering. Dit is de mate waarin het draad makkelijk te gebruiken is.

Het duidelijkste voorbeeld hiervan is chirurgisch of medisch hechtmateriaal. Het materiaal moet soepel en dun genoeg zijn om in de huid te dringen maar ook stevig genoeg voor hechtingen.

Chirurgisch hechtmateriaal

Medisch of chirurgisch hechtdraad wordt gebruikt voor het hechten van wonden. Het is dunner en soepeler dan normaal hechtdraad en kan daardoor makkelijker in de huid dringen.

Oplosbare hechtdraad (=resorbeerbaar hechtdraad)

Oplosbare hechtdraad is een soort medisch hechtdraad dat oplost in water. In Nederland spreken we bij oplosbaar ook wel van resorbeerbaar draad.

De oplosbaarheid gebeurt door een proces genaamd hydrolyse. Hydrolyse zorgt ervoor dat er een splitsing van het molecuul plaatsvind onder invloed van water.

Het is bedoeld om te gebruiken in wonden die snel moeten genezen, zoals een hechting bij operaties. Dit draad is in verschillende diktes beschikbaar. De oplosbaarheid hangt af van het materiaal.

Oplosbaar hechtdraad wordt vaak gebruikt in plaats van normaal medische hechtdraad omdat het niet nodig is om verwijderd te worden.

Vicryl hechtdraad

Vicryl hechtdraad is een soort resorbeerbaar hechtdraad. Dit product is het meest gebruikte oplosbare hechtdraad. Dit vicryl hechtdraad bestaat uit polyglycolide, dit is een soort plastic. Het draad is in verschillende kleuren verkrijgbaar en kan ook gevlochten worden. Deze draden lossen snel op. Vicryl hechtdraad is bedoeld om te gebruiken in wonden die snel moeten genezen, zoals bij (weefsel)operaties of een hechting.

Niet resorbeerbaar hechtdraad

Niet oplosbaar draad wordt ook wel niet resorbeerbaar draad genoemd. Wanneer je niet oplosbaar hechtdraad bevestigd, moet je ervoor zorgen dat je de wond goed schoonhoudt en de draad eruit haalt voordat het geneest.

Filamenten als chirurgisch hechtdraad

Filamenten zijn dunne draden. Meerdere filamenten worden gebruikt om dingen samen te hechten of vast te maken. De draden kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn maar worden meestal van nylon of polyester gemaakt.

Lijmdraad

Filamenten worden ook wel lijmdraad genoemd. Deze zijn bedoeld om te gebruiken in plaats van normaal hechtdraad en zijn binnen een paar dagen handmatig te verwijderen als je ze niet meer wilt gebruiken.

Monofilament

Een monofilament is een soort draad die meestal van polyamide (nylon) of polyester gemaakt is. Het is een dunne, stevige draad die gebruikt wordt om dingen vast te maken. Dit draad is oplosbaar en hoeft dus niet verwijderd te worden.

Goede hanteringseigenschappen monofilament

Een belangrijke eigenschap van monofilament is de makkelijke hantering van dit draad. De monofilament is soepel en dun genoeg om in de huid te dringen, maar ook stevig genoeg voor hechtingen en hoeft niet verwijderd te worden.

Naald

Een naald is een dun voorwerp met een scherp uiteinde dat gebruikt wordt om draad door stof te halen. Naalden kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn maar de meeste zijn van staal of polyester.

Snijdende naald

Snijdende naalden worden gebruikt voor hechtingen. Het uiteinde van de naald is scherp. Dit maakt het makkelijker om draad door weefsel te halen en is daarom goed hechtmateriaal.

Medische producten bij Maeso

Elk medisch product kan aangeschaft worden bij Maeso. Er is een compleet assortiment aan medische instrumenten voor in de operatiekamer. Van elk product in het assortiment is er meer dan één uitvoering beschikbaar, zodat iedereen een eigen selectie kan maken van favoriete artikelen. Voor vragen kunt u ons altijd een e-mail sturen.